Essentiële oliën

Aroma therapie en het verschil tussen, etherische en essentiële oliën

Geuren hebben een directe invloed op ons gevoel en onze emoties.
De term aromatherapie is door de Franse scheikundige en Parfumeur Prof. René Maurice Gattefossé gelanceerd in1936.

Hij is onderzoek gaan doen naar de geneeskrachtige werking van de oliën in planten. Hij ontdekte onder andere dat de etherische olie als geheel veel effectiever is dan een geïsoleerd werkend bestanddeel uit de olie.

En ook vele malen beter dan de synthetische vervanger.
In de parfum wereld was algemeen bekend dat geuren iets doen met de emotie bij mensen. Voor bepaalde situaties of gemoedstoestanden ging men bepaalde geuren samenstellen.
Legerarts Dr. Jean Valnet gebruikte gedurende Tweede Wereldoorlog etherische oliën voor ontsmetten en genezen van oorlogswonden.

In 1954 is hij hiervoor onderscheiden. In 1959 verliet hij het leger en hield zich bezig met onderzoeken. Dit heeft geleidt tot het eerste medicinaal boek over aromatherapie in 1964.

Wat is nu het verschil tussen een etherische olie en een essentiële olie?

Etherisch betekent licht en vluchtig. Het verdampt, geeft een geur af.
Essentieel betekent noodzakelijk, minimaal nodig, voor een bepaald doel.

Een essentiële olie is ook vluchtig en geeft geur af maar kan bovendien therapeutisch worden ingezet.
Kortom: een essentiële olie is tevens etherisch maar een etherische olie is meestal geen essentiële olie!

De populariteit van deze vluchtige oliën neemt toe. Er zijn etherische oliën te koop die niet alleen ingezet worden om een ruimte lekker te laten ruiken. Ze worden ook vaker therapeutisch ingezet.
Daarin schuilt nu juist het gevaar. Vrijwel geen enkele etherische olie die verkocht wordt is geschikt om als essentiële (therapeutische) olie ingezet te worden!
Dat komt als eerste door de wetgeving. Men mag 100% natuurlijk op het etiket zetten zodra er een klein percentage van pure olie inzit. Het overige percentage wordt aangevuld met andere ingrediënten cq vloeistoffen.

Realiseer je dat door middel van verdamping en inademing niet alleen de olie maar ook de andere ingrediënten via de neus het lichaam inkomt. Bij uitwendig gebruik komen al deze stoffen in aanraking met jouw grootste orgaan, je huid. En via je huid jouw lichaam in. Dit geeft een negatieve belasting voor alle organen.

Hoe herken je een etherische olie?

DIE JE NIET MOET GEBRUIKEN 
De ingrediëntenlijst is bijna niet te lezen en wordt vaak ‘overschreeuwt’ met teksten van natuurlijke olie. Er staan waarschuwingstekens op het flesje in de vorm van een vlam of zwart kruis. Deze oliën zijn niet voor inwendig gebruik geschikt. Men geeft het advies om de geur van de olie via een (waxine) brander te laten verspreiden. De prijs is ook een goede indicatie. Etherische oliën zijn vele malen goedkoper dan de 100% essentiële olie van de zelfde plant of boom.

In onze dierenkliniek en in onze groep Oily Animals werken we uiteraard alleen met essentiële oliën. Deze zijn van Young Living en de uitleg waarom dit merk staat verderop.

WAT IS EEN ESSENTIËLE OLIE? 

DIE JE JUIST WEL MOET GEBRUIKEN
Essentiële oliën worden al sinds mensenheugenis gebruikt. Vanuit de geschiedenis ongeveer 5000 jaar v.C. zijn opgravingen gedaan waarbij er destillatie apparaten gevonden zijn. De essentiële oliën werden met deze apparaten uit planten gehaald.
Veel van deze oliën hebben anti-bacteriële, anti-virale en anti-parasitaire werkingen voor mens en dier. Destijds werden deze oliën gebruikt voor verwondingen en infecties. Ze bleken enorm goed te helpen. Daarnaast hebben zij ook hun effect op het gedrag van zowel mens als dier.

Waarom hebben deze oliën nu deze werkingen? Ook planten worden bedreigd. Ze worden opgegeten, worden beschadigd en lopen infecties op. In de loop der tijd zijn zij zich tegen deze bedreigingen gaan verdedigen door oliën te produceren met eigenschappen tegen die indringers en verwondingen.

Nu komen de oliën niet allemaal in dezelfde samenstelling in alle planten voor.
De ene plant heeft meer bestanddelen in de olie tegen bacteriën en een ander heeft weer meer bestanddelen in de olie tegen virussen.
Sommige planten hebben meerdere combinaties van oliën. De concentratie van de oliën die in planten aanwezig zijn verschilt gedurende de dag Willen wij optimaal olie uit planten halen is het van belang dat dit op het juiste tijdstip en exacte wijze (destillatie) gebeurd.
Ook de plek op aarde waar de planten groeien is van groot belang. De zon, waar een plant o.a. van leeft, schijnt niet op elke plek even recht naar beneden. Hoe schuiner de zon staat hoe langer de zonnestralen door de atmosfeer moeten en des te meer de atmosfeer de zonnestralen filtert en afbuigt. De planten groeien dus niet overal op aarde optimaal. Ook de manier waarop de olie wordt geoogst bepaalt de kwaliteit van de olie.

Zoals hierboven beschreven kunnen de essentiële oliën mens en dier beschermen tegen vreemde indringers en hebben zij een helend vermogen. Naast deze werking hebben zij elk ook nog hun specifieke geur. Deze geur komt via de neus aan op de geur receptoren. Deze receptoren staan via zenuwen rechtstreeks in contact met het gevoelscentrum (het limbisch systeem, nucleus arcuatus) en de regelkamer (de hypothalamus) van de hersenen. De oliën kunnen hierop positief inwerken als het om gedrag gaat. Essentiële oliën kunnen zelfs op spiritueel vlak worden ingezet.

Waarom Young Living oliën

Ook wij willen een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid. En stellen hoge eisen aan de producten die wij daarvoor inzetten. Immers als dierenarts steek je je hoofd boven het maaiveld uit. Zeker als je iets anders inzet dan de standaard geregistreerde geneesmiddelen.
Er zijn meerdere redenen waarom wij voor Young Living oliën hebben gekozen. Deze staan hieronder beschreven.

De essentiële oliën van Young Living zijn geteeld op de juiste plek op aarde, op biologische wijze, op het juiste tijdstip geoogst en op correcte manier uit de plant gehaald.
En, zeer belangrijk, ze zijn 100% puur! Geen toevoegingen wat bij bijna alle etherische oliën die je kunt kopen wel het geval is.

De essentiële oliën van Young Living zijn verkregen door persing (alle citrusoliën) of door stoomdestillatie. Oliën uit harsen worden door extractie gewonnen omdat stoomdestillatie niet mogelijk is. Zij zullen nooit bewust hun producten voorzien van (synthetische) toevoegingen en verontreinigers of gebruikmaken van onethische productieprocessen.

Stoomdestillatie is de oudste methode om oliën uit planten(delen) te winnen. Dit is een heel precies werk waar veel kennis voor nodig is om het zo optimaal mogelijk te doen.
Sommige planten moeten zo vers mogelijk gedestilleerd worden, omdat ze binnen een paar uur na de oogst al hun oliën verliezen. De temperatuur moet precies goed zijn. Niet te heet in verband met verbranding echter ook niet te koud omdat dan de oliën niet vrij komen.

Young Living oliën zijn afkomstig van eigen boerderijen, partnerboerderijen en gecertificeerde Seed to Seal® leveranciers. Dit gebeurt met respect voor lokale gemeenschappen en ecosystemen. De natuur wordt geen geweld aangedaan voor eigen gewin.
Gemeenschappen worden geholpen doordat er banen voor volwassenen worden gecreëerd. Men doet niet aan kinderarbeid. Integendeel, Young Living bouwt scholen om de kinderen van de werkende ouders scholing te geven. Andere kinderen uit de dorpen kunnen hier ook gebruik van maken.

Het bedrijf is transparant.
Je bent van harte welkom op de boerderijen of om een bezoek te brengen aan de destilleerderijen. Met veel toewijding en liefde krijg je uitleg over de verschillende processen en kun je meekijken of zelfs meehelpen.
Meerdere foto’s op deze website zijn gemaakt door Edith op diverse farms en destilleerderijen van Young living.

Seed to Seal®
Young Living heeft als enig bedrijf in de wereld het Seed to Seal® proces. Dat wil zeggen dat van zaadje tot aan de olie in het flesje het allemaal in eigen hand heeft en onder controle is. Er wordt grond aangekocht om planten/bomen te planten. Hierdoor wordt de wilde natuur niet aangetast. Uiteraard zijn er ook externe controles.

Young Living werkt samen met SCS Global, marktleider op het gebied van milieu- en duurzaamheidscertificeringen, auditing, testen en ontwikkelen van standaarden, om de inkoopstandaard te ontwikkelen en onderhouden.

Andere producten Naast de mooie oliën heeft Young Living nog andere producten en supplementen.
Je kunt met deze producten dichterbij een chemisch vrije leefstijl komen.
Heb je je wel eens gerealiseerd met hoeveel chemische stoffen je dagelijks in aanraking komt? Via tandpasta, deodorant, douchegel, scheerschuim, haarproducten, bodylotion, massage oliën, make-up, crèmes enz. Maar denk ook aan schoonmaakmiddelen, vaatwasmiddel, wasmiddel voor kleding, zeep en ontsmetting.
Allemaal producten die je dagelijks gebruikt. Vervangen van deze producten met de Chemical free producten van Young Living is het beste cadeau wat je jezelf en je gezin kan geven.

Foundation
The D. Gary Young
Young Living Foundation
Hele bladzijden kunnen wij vullen over de goede dingen die de foundation doet.
Beelden zeggen meer dan 1000 woorden:
https://younglivingfoundation.org/who-wij-are

2 augustus 2018 was Edith Kuiper op uitnodiging van Young Living in Spokane. Die dag kregen wij en een mooi voorbeeld te horen wat de Gary Young foundation betekent.

In Ecuador groeit de boom waaruit de Palo Santo olie wordt gehaald. Om te kunnen oogsten moeten de bomen worden ingekerfd. De bevolking daar is arm. Om zoveel mogelijk te kunnen oogsten en verkopen werden deze bomen te vaak ingekerfd. Hierdoor raakten de bomen zo beschadigd dat zij doodgingen. Dit gaf een kleinere oogst en nog meer armoede.
Gary Young wilde ook Palo Santo olie voor Young Living maar niet op deze manier. Hij heeft contact gezocht met een dorp oudste en geld vrij gemaakt voor onderzoek hoe de bomen te behandelen zodat ze op een verantwoorde afgetapt konden worden zonder af te sterven.
Gary heeft daar 800 ha grond gekocht met de opdracht van de Palo Santo boom max 2x per jaar een inkerving van 3 bij 15 cm. Hierdoor blijft de boom leven en kan er evengoed worden afgetapt.
Het bedrijf had werknemers nodig. Veel moeders wilden hun kinderen laten werken op de farm. Young Living doet niet aan kinderarbeid dus dit werd geweigerd. Gary heeft toen de opdracht gegeven om een school te bouwen in die streek zodat de kinderen naar school konden en de moeders op de farm konden werken. Alle kinderen in die omgeving zijn welkom op deze school. Dit heeft vele levens positief veranderd.

Gary is in mei 2018 overleden. Nog voor zijn overlijden heeft hij met eigen ogen kunnen zien hoe de school in gebruik is genomen. Dit maakte hem heel gelukkig.

Dit is één voorbeeld en zo zijn er vele.
Niet alleen scholing maar ook preventie tegen malaria (kinderen en volwassenen), het geven van schoeisel om beschadigde voeten te voorkomen, zijn enkele voorbeelden.

Bestel de starterkit

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop