Lavendel, een zeer bijzondere olie

Lavendel, een zeer bijzondere olie

Verslag Lavendel farm bezoek 25-29 juni 2019 Frankrijk

Als je in de gelegenheid bent om een Young Living farm te bezoeken, doe dit dan vooral, het is zo mooi om met eigen ogen te zien hoe de plant groeit, geoogst en gedistilleerd wordt! Na Kroatie, Helicrysum, Bulgarije de roos was nu dus de lavendel aan de beurt.

Laatste week juni bezocht ik samen met mijn dochter Linsey in zuid Frankrijk de Lavendel farm, distilleerderij en de einkorn velden en “molen”. En dat lavendel speciaal is wist ik al, als je alleen al naar de lange lijst van toepassingen en gebruik kijkt, weet je dit al, maar hier in het zeer hete Frankrijk hebben we het zelf mogen zien!

Het programma was volledig verzorgd van transfer vanaf vliegveld tot alle bezoeken met de bus, maaltijden perfect verzorgd en heel veel uitleg over het gehele proces. De eerste dag stonden de velden met seed to seal Lavendel en de distilleerderij op het programma.

klik hier voor info

Seed to seal is een term die je veel tegen komt bij Young Living en die pas waarde en begrip krijgt als je met eigen ogen ziet wat het inhoudt, althans zo werkte het bij mij  Ik had bij de Helicrysum in Kroatië al uitleg hiervan gehad, maar hier in Frankrijk, bij de lavendel, werd het door de beheerder van de velden daar, Nicolas Landel (4e generatie lavendel boer) zo goed uitgelegd en getoond dat we het nu nooit meer vergeten!

Seed to seal vanaf het zaadje een nieuwe plant opkweken, laten groeien, het juiste moment van oogsten, destilleren en bottelen, alles in eigen beheer dat houdt het in het kort in. MAAR wat is het verschil, waarom wordt het zo gedaan? Nicolas legde ons uit en liet het zien……

Meestal wordt het plantje niet vanuit zaad opgekweekt maar wordt er een deel van de plant gebruikt (gestekt) waaruit een nieuw plantje opgroeit. Voordeel ? De plant wordt letterlijk gecloond en alle plantjes zijn exact het zelfde, dit geeft dus velden vol met egaal paarse lavendel plantjes.

Opgekweekt uit deel van oude plant (stek) lavendel

Nadeel: de plant past zich niet aan aan de omstandigheden en is genetisch nog steeds het zelfde plantje als vaak tientallen jaren terug, kan dus ook inmiddels verzwakt zijn doordat het klimaat, de grond en andere invloeden wel veranderen maar de plant daar niet op aangepast, het is immer exact een kopie van jaren terug.

Een uit zaad opgekweekt plantje echter, start vanaf zijn eigen unieke basis en groeit vanaf daar uit tot een unieke plant, groot, klein, hoger of lager met eigen inhoud en aanpassingen die op dat moment nodig zijn. Daardoor wordt het een sterke plant die weliswaar niet allemaal exact het zelfde zijn maar wel een unieke eigen plant met sterkte inhoud is. De velden hiervan ogen dus ook veel minder egaal en mooi, maar geven dus veel mooiere olie! Schijn bedriegt in dit geval dus  Daarnaast wordt er natuurlijk geen chemische middelen ter bestrijding van onkruid gebruikt en blijft alles wat de lavendel plant niet beïnvloed bij distilleren gewoon tussen de planten in staan. Alleen als er bijvoorbeeld een naburige rozemarijn plant tussen het lavendel zich uitgezaaid heeft moet deze verwijderd worden anders zou deze tevens olie bevattende plant de olie van de lavendel bij destilleren beïnvloeden. De lavendelplanten worden na 10 jaar vervangen door een wisselteelt zoals clary sage of einkorn, zo houdt je de grond en de plant sterk.

Seed to Seal lavendel veld

Distilleer proces

In juli en augustus wordt de lavendel geoogst, waarna het nog een dag droogt op het land in de zon om het vocht percentage te verlagen. Dit om energie te sparen tijdens distileren en niet te lang in contact is met het water tijdens de distillatie . Dit heet hydrolize, daar krijg je meer, maar slechtere kwaliteit olie van.

Hierna wordt de lavendel naar de distilleerderij gebracht. Het distilleren is een uitgebalanceerd proces waarbij met juiste druk gedurende juiste periode de olie gewonnen wordt. Er wordt gestart met 8 bar druk naar 116 graden, hierdoor ontstaat witte stoom, deze stoom bevat water dit wil je dus zo kort mogelijk vanwege bovenstaande (hydrolize). Door filtering ontstaat er nu droge stoom. Daarna gaat de druk terug naar 1 bar en deze stoom gaat door de plantmateriaal. In het eerste uur wordt 80% van de olie uit de plant gehaald. Veel producenten stoppen dan vanwege tijdwinst, zij missen dan echter de belangrijke moleculen/bestanddelen die pas in het volgende half uur uit de plant gewonnen worden en de olie zo compleet maakt en zo veelzijdig in gebruik is, als wij gewend zijn! De temperatuur en druk zijn belangrijk te lage temperaturen geeft dus weer vocht en te hoge druk beschadigd de plant en daarmee de kwaliteit van de olie. Zeer nauwkeurig proces dus.

Na deze distillatie wordt de olie in een rvs vat gedaan en 1 distillatie heet een lot, hiervan worden samples genomen en deze wordt eerst in Frankrijk middels gaschromatografie testen de inhoudsstoffen van de olie bepaald. Als deze voldoen aan de voorgeschreven percentages wordt er ook een sample naar Young Living Amerika gestuurd voor een volgende 40 tal testen. Na goedkeuring daar wordt de lot pas geaccepteerd en verwerkt. Als blijkt dat er een bestanddeel in (te) hoge of (te) lage aandelen aanwezig is ( nog steeds binnen de gestelde normen), wordt deze lot gemengd met een lot die die waardes compenseert. Zo krijg je dus een product die ondanks de natuurlijke fluctuaties toch voldoet aan de hoge eisen die Young Living stelt aan zijn oliën. Dit wordt dan uiteindelijk de batch die afgevuld wordt in de flesjes in Kroatie of Amerika.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop